Na základe výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č. 1761/2005-100 a výnosu č. 3069/2005-100 je povinnosťou školských jedálni informovať rodičov o obsahu
alergénov v potravinách.
V jedálnom lístku sú alergény označené číslom pri príslušnom jedle.
1. obilniny obsahujúce lepok (pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda...) a výrobky z nich
2. kôrovce a výrobky z nich
3. vajcia a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. arašidy a výrobky z nich
6. sójové zrná a výrobky z nich
7. mlieko a výrobky z neho
8. orechy a výrobky z nich
9. zeler a výrobky z neho
10. horčica a výrobky z nej
11. sezamové semená a výrobky z nich
12. oxid siričitý a siričitany (v koncentrácii viac ako 10mg/l)
13. vlčí bôb a výrobky z neho
14. mäkkýše a výrobky z nich
Základnou úlohou stravovacieho zariadenia je trvalé zabezpečenie zdravotne neškodných, kvalitných, nutrične vyvážených pokrmov a nápojov pre zabezpečenie zdravého vývoja detskej populácie pri efektívnom využití zariadenia.
Pri zostavovaní jedálnych lístkov dbáme na dodržiavanie časovej a obsahovej štruktúry zaraďovania jedál a nápojov.
Časová štruktúra jedálnych lístkov
v rámci 5 stravovacích dní by mal jedálny lístok obsahovať:
2 x hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
1 x hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom /znížená dávka mäsa/
2 x odľahčovacie jedlá / 1x s múčnym a 1 x so zeleninovým pokrmom/
Obsahová štruktúra pokrmov :
- pokrmy z mäsa sú pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre vekové skupiny
- pokrmy so zníženou dávkou mäsa, sú zmesi mäsa s ryžou, s mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovou drvinou, s ovsenými vločkami, zemiakmi a pod.
- pokrmy zeleninové sú pripravované s použitím zeleniny, strukovín a obilnín
- múčne pokrmy sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod.
Všeobecné zásady :
- prívarky sa odporúča zaraďovať 2 x do mesiaca s využitím hlavne strukovín
- múčna príloha /knedľa, cestoviny, noky/ má byť iba raz do týždňa
- zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2 – 3 x v týždni
- zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako zeleninová obloha k jedlu
- ryby podávame 1 x v týždni
- obilniny-krúpky, ovsené vločky uprednostňujeme pred ryžou, strukoviny 1-2 x v týždni (polievky, prívarky)
- múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať l x v týždni, pripravuje sa hlavne z ovocia, tvarohu a mlieka
- nápoje za obedom /voda, sódová voda, minerálne vody, nesladený tmavý i ovocný čaj/
- odporúča sa obmedzovať sladené malinovky a kolové nápoje
- ovocie zaraďujeme denne, ak nám to povolí finančný limit na nákup potravín
- dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov, pestrosť pri výbere surovín, striedanie technologických postupov pri príprave pokrmov
- uprednostňujeme varenie, dusenie a zapekanie, striedame pokrmy sýte a ľahko stráviteľné.